Mattojen peseminen on vaikeaa ja työlästä! Vai onko sittenkään?

Muistan vielä oikein mainiosti ajan kun raskaita märkiä mattoja virittelin puulavojen päälle ja hinkkasin ja hankkasin niitä ja silti ne jäivät likaisiksi. Kyllä tuntui että ei tämä ole ihmisen hommaa ollenkaan! Teki mieli jättää koko matot pesemättä! Tai viedä ne pesulaan.

Onneksi törmäsin keinoon, jolla mattojen peseminen on itseasiassa melko mukavaa!

Sain käsiini tämän näköiset matot:

 Likainen matto

Käteni suorastaan syyhysivät päästä näiden kimppuun. 😀

Kävelin siis suihkuun. Laitoin suihkun alle saavin ja laskin siihen lämmintä vettä noin 50-70 litraa. Ja sekaan heitin pari desiä (riittää 1-2 dl) Family White pesujauhetta ja 1/2 dl 30/60 pesuntehostajaa. Ja toki nakkasin matot myös saaviin. Ja saavin päälle vanhan lakanan, jotta veden lämpö ei karkaisi. Kesemmällä omat matot menee pressulla ”vuorattuun” peräkärryyn.

Sitten hylkäsin matot sinne noin tunniksi. Käväsin välillä tarkistamassa etteivät matot olleet karanneet ja tökkäsin varmuudeksi harjan varrella pariin kertaan varmistaakseni toisenkin maton läsnä olon.

Sitten otin matot saavista ja huuhtelin matot siinä suihkun lattialla. Sen jälkeen lastalla otin enimmät vedet pois ja nostin takaisin tyhjään saaviin ja vein ulos kuivumaan. Toki tämä vaihe huomattavasti ihanampi vielä kesempänä kun pääsee ulos ja voi heittää matot suoraan mattotelineelle ja antaa niille painepesurilla huuhtelun ja jättää ne siihen kuivumaan.

Ja tältä matot näyttävät nyt: (pahoittelen huonoa kuvan laatua)

Puhtaat matot

Matot siis todellakin ovat aivan valkoiset. Ja nuo tummemat rannut mitkä matossa kulkee niin paljastuivat että ovatkin jotain vihreän sävyä eikä harmaan mustaa. Olin aivan varma että nämä matot tarvitsevat useamman käsittelyn, joskus nimittäin lika on niin tiukassa että sen ne vaativat. Mutta tällä kertaa riitti yksi käsittely, vaikka en edes tiedä milloin näitä mattoja on pesty ja ne sijaitsevat tilassa, johon tullaan suoraan pannuhuoneesta.

Olen usein miettinyt, että miksi minulle ei jo vuosia sitten kerrottu tästä. Itse olen nauttinut tästä helppoudesta vasta pari vuotta. Enkä todella aio enää hinkata ja hankata mattoja kun se näyttää olevan ihan turhaa. 

Ps. Minulta näitä aineita saa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *